De tijgergarnaal met de kenmerkende tijgerstrepen op de rug en poten, mooi grijs van kleur en vol vlees en dat zonder toevoegingen van chemicaliën etc.
Duurzaam en biologisch gekweekte gamba’s hoe goed klinkt dat? Het klinkt in ieder geval veel beter dan de gamba’s en kweekvis die je koopt in de supermarkt die volgespoten zijn met chemicaliën en antibiotica om er groter en mooier uit te zien.
Ik ben uitgenodigd voor een proeverij om deze gamba’s of tijgergarnalen te mogen proeven en beoordelen.
De proeverij werd georganiseerd door Asic, Chef Danielle Leonie (ambassadeur van Asic) en Hans Everse van Zilt-E en vond plaats in het restaurant Kale en de Bril in Goes waar er ook gebruik gemaakt mocht worden van de keuken.
De gamba’s zijn nog niet op de Europese markt te koop maar om deze duurzaam gekweekte gamba’s te promoten en de mening te vragen van mensen in de food industrie hebben ze deze proeverij georganiseerd. Na afloop is het de bedoeling om een vragenlijst in te vullen voor feedback om hiermee de klant nog beter van dienst te kunnen zijn en hopelijk snel deze duurzaam gekweekte gamba’s ook op de Europese markt te kunnen gaan verkopen.
V.l.n.r. Hans Everse van Zilt-E, Trini Pratiwi van ASIC en Danielle Leonie Chef en ambassadeur van ASIC
Gamba's op de grill door Hans
Rauw zijn de gamba's grijs van kleur en zodra je ze bereidt krijgen ze die mooie oranje kleur
Omdat de vraag naar gamba’s steeds groter wordt is het niet meer mogelijk deze allemaal in het wild te vangen en worden ze dus op grote schaal gekweekt, deze aquacultuur farms vindt je vooral in Zuidoost-Azië waar de grote garnaal dus ook in het wild leeft.
Bijna alle gamba’s die op de Europese markt verkocht worden zijn in deze regio gekweekt en dat is dus ook de reden waarom de garnalen groothandels het product diepgevroren verkopen want de afstand tussen de kwekerij en Europa is te groot om ze vers aan te leveren.
Maar niet alle gamba’s worden op dezelfde manier gekweekt en er wordt helaas heel veel gebruik gemaakt van antibiotica’s, chemicaliën en kunstmatige stoffen om de garnaal groter en mooier te maken maar hierdoor dus niet gezonder en al helemaal niet duurzaam.
Door een samenwerking tussen belanghebbenden uit de particuliere sector uit Zuidoost-Azië is ASIC ontstaan, ze willen met deze samenwerking de problemen op het gebied van duurzaamheid, ecologie en gemeenschap waarmee de sector geconfronteerd wordt aan pakken.
ASIC ( Asian Seafood Improvement Collaborative) creëert een duurzame weg tussen Azie naar de rest van de wereld door samen tools en oplossingen te creëren waardoor er meer kansen op de wereldmarkt gemaakt kunnen worden.
ASIC ondersteunt de Aziatische producenten door middel van haar programma’s voor continue verbetering en het bevorderen van duurzaamheid die economische groei, een gezonde oceaan, wereldwijde zekerheid van voedsel en gendergelijkheid ondersteunt.
Ondertussen zijn al 1200 kleine kweekbedrijven aangesloten bij ASIC waardoor en nu dus een nieuw product op de markt is gekomen : de duurzaam en biologisch gekweekte gamba.
Waaraan voldoet dan zo een duurzaam gekweekte gamba:
- Er worden geen chemicaliën, kunstmatige stoffen of antibiotica gebruikt tijdens het productie proces
- De gamba’s zijn afkomstig uit individuele vijvers met lage dichtheid
- Het hele proces, van de kwekerij tot aan de verwerking is duurzaam
- De boerderijen werken volgens de ASIC-normen en worden gecontroleerd en geïnspecteerd
- Gecontroleerde omgeving: water, voeding en welzijn zijn van optimale kwaliteit
- Het ecosysteem handhaven zodat het in balans is met de omgeving
- Implementatie van de beste processen zodat er geen impact op het milieu is
- Transparant en traceerbaar door het gebruik van blockchain traceerbaarheid
- De bijdrage van vrouwen aan landbouw vergroten en een genderbewuste boerengemeenschap opbouwen.
Hieronder vind je meer informatie over Asic maar je kan hiervoor ook een kijkje nemen op de website www.asicollaborative.org
Het eerste wat me meteen opvalt als ik de rauwe (ontdooide) gamba vastpak is dat deze niet glibberig aan voelt en ook heel makkelijk te pellen is zonder dat deze uit elkaar valt. Ook is bij de meeste gamba’s door het verwijderen van de kop het darmkanaal al weg en kan je zeggen dit scheelt een hoop schoonmaken voor de bereiding dus veel chefs zullen hier blij mee zijn.
Bij het verwijderen van de kop wordt ook meestal het darmkanaal meegetrokken, scheelt dus een hoop werk met schoonmaken
Omdat de proeverij met meerdere chefs is, is er de mogelijkheid gebruik te maken van de keuken van restaurant Kale en de Bril om de gamba’s op verschillende manieren te bereiden en dus te proeven. De gamba’s worden gegrild met en zonder olie of kruiden en ook is er een variant waarbij de gamba’s rauw geserveerd worden en als echte gamba lover vind ik elke bereiding even lekker.
Rauwe gamba met een marinade (sorry geheim van de chef ;) )
Gebakken op de klassieke manier met boter en knoflook
Gegrild zonder olie of boter
Maar we zijn hier met een doel en dat is feedback geven over deze duurzaam geteelde gamba.
Ik vind de gamba echt heerlijk van smaak en het heeft een stevige textuur en een lekkere bite.
Gamba's zijn ontzettend veelzijdig in gebruik en daarom hoop ik dat deze duurzaam gekweekte gamba's snel verkrijgbaar zijn op de Europese markt zodat je niet alleen een lekkere gamba voorgeschoteld krijgt maar ook meewerkt aan een gezonde oceaan, genderbewsute boerengemeenschap en een continue verbetering van de duurzame kweekvisserijen in Azie.
Hier zie je goed hoe de gamba van grijs naar oranje kleurt. Bak ze niet te lang want dan kunnen ze taai worden eigenlijk zodra ze oranje zijn gekleurd zijn ze goed.
Tip: gooi de koppen en schalen niet weg want wist je dat de meeste smaak juist in de koppen en de schalen zit.
Bak ze aan op hoog vuur in een wok met een teentje knoflook en olie en dan afblussen met witte wijn en nog half uur laten pruttelen. Gebruik de staafmixer om ze kleiner te maken en doe het dan door een zeef, zo heb je een heerlijke basis bouillon die je kan mengen met bijvoorbeeld tomaten om over de pasta te doen zoals ik heb gedaan.
En je kan misschien wel raden wat ik die avond heb gegeten... Gamba's met pasta ;) en dan wel deze duurzaam gekweekte!
Heb je vragen stel ze gerust onder deze blog of stuur me een berichtje op instagram of Facebook
Reactie plaatsen
Reacties
Nice work Marjolein 👍👍
very nice event and awesome tasting